Jadłospis

Jadłospis na tydzień: 18.10 – 22.10.2021 r.

Poniedziałek 18.09.2021

  • Śniadanie: płatki owsiane na mleku 2% słodzone miodem pszczelim, chleb                                pszenno- żytni, chleb graham z masłem, pasztet wegański z fasolą i pestkami dyni, pomidor, herbata aronia bez cukru, jabłko
  • Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami i natką pietruszki (marchew, por, seler, pietruszka korzeń)
  • Drugie danie: polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym, kasza gryczana,                               surówka z ogórka kiszonego i marchwi, kompot gruszkowy, melon żółty
  • Podwieczorek: actimel do picia, biszkopty pełne ziarno, arbuz

Wtorek 19.10.2021

  • Śniadanie: kakao na mleku 2%, bułka grahamka z masłem,                                               serek waniliowy, gryzka z masłem, dżem wiśniowy, herbata malinowa bez cukru, marchew do chrupania
  • Obiad: zupa koperkowa z ryżem  (marchew, por, seler, pietruszka korzeń )
  • Drugie danie: kopytka w sosie pieczarkowym, buraczki gotowane, kompot jabłkowy, banan
  • Podwieczorek: chleb żytni z masłem pomidorem na liściu sałaty, herbata owocowa bez cukru

Środa 20.10.2021

  • Śniadanie: płatki jaglane na mleku 2%, chleb pełnoziarnisty, chleb                                                   pszenno-żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata żurawinowa bez cukru, jabłko
  • Obiad: zupa zalewajka z ziemniakami, jajkiem i natką pietruszki
  • Drugie danie: filet z indyka pieczony na parze, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchwi i jabłka, mieszanka kompotowa, kiwi
  • Podwieczorek: kisiel jabłkowy- wyrób własny, wafle ryżowe naturalne, pestki słonecznika

Czwartek 21.10.2021

  • Śniadanie :kawa inka na mleku 2% chleb pszenno-żytni, chleb                                                           razowy z masłem, ser żółty, papryka czerwona i zielona, herbata żurawinowa bez cukru, kalarepka do chrupania
  • Obiad: zupa dyniowa -krem z groszkiem ptysiowym ,natka pietruszki (marchew, por, seler, pietruszka korzeń)
  • Drugie danie: pulpet w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, sałata lodowa                      z rzodkiewką i szczypiorkiem, kompot owocowy, winogron granatowy
  • Podwieczorek: placuszki z jabłkiem- wyrób domowy, herbata z cytryną

Piątek 22.10.2021

  • Śniadanie :płatki orkiszowe na mleku 2%, chleb pszenno-żytni, chleb lwowski                                  z masłem, jajkiem na twardo i natką pietruszki, papryka czerwona do chrupania, herbata owoce leśne bez cukru, ananas   
  • Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami ( marchew, por, seler, pietruszka korzeń)
  • Drugie danie: ryba-dorsz pieczony na parze, ryż, brokuła z wody, woda z pomarańczy, śliwka
  • Podwieczorek: rogalik z marmoladą, mleko, jabłko

W /  w potrawach znajdują się substancje lub produkty powodujące alergie i reakcje nietolerancji tj. gluten, pszenica, żyto, jęczmień, owies, mleko i przetwory, jaja, ryby, seler, miód, orzechy.