Jadłospis

Jadłospis na tydzień 10.01 – 14.01.2022 r.

Poniedziałek 3.01.2022

  • Śniadanie: płatki orkiszowe na mleku 2%, chleb pszenno-żytni, chleb razowy                             z masłem, ser żółty, papryka czerwona, herbata malinowa bez cukru, gruszka
  • Obiad: zupa rosół z makaronem nitki, natką pietruszki(marchew, por, seler, pietruszka korzeń)
  • Drugie danie: potrawka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty białej, marchwi i jabłka, kompot gruszkowy, banan
  • Podwieczorek: jogurt naturalny, borówka amerykańska, biszkopty pełne ziarno

Wtorek 4.01.2022

  • Śniadanie: kakao na mleku 2%, chleb pszenno-żytni, chleb lwowski z masłem, szynka na liściu sałaty, rzodkiewka, herbata żurawinowa bez cukru, jabłko
  • Obiad: zupa barszcz czerwony z ziemniakami (marchew, por, seler, pietruszka korzeń )
  • Drugie danie: kluski leniwe z bułeczką na masełku, kompot owocowy, melon żółty
  • Podwieczorek: kisiel jabłkowy- wyrób własny, wafle ryżowe naturalne

Środa 12.01.2022

  • Śniadanie: lane kluski na mleku 2%, bułka grahamka z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, chleb pszenno-żytni z masłem i pomidorem herbata owocowa bez cukru, kalarepka do chrupania
  • Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami (marchew, por ,seler, pietruszka korzeń)
  • Drugie danie: gulasz wieprzowy, kasza gryczana, buraczki zasmażane, woda                            z pomarańczy, ananas
  • Podwieczorek: koktajl owocowy na kefirze naturalnym (gruszka, banan, jabłko)

Czwartek 13.01.2022

  • Śniadanie :kawa inka na mleku 2%, chleb pszenno-żytni, chleb razowy z masłem, pasta rybna z jajkiem i szczypiorkiem, papryka żółta, herbata aronia bez cukru, pomarańcza
  • Obiad: zupa zacierkowa z natką pietruszki (marchew, por, seler, pietruszka korzeń)
  • Drugie danie: podudzie z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z rzodkiewką                 i jajkiem, kompot gruszkowy,
  • Podwieczorek: ryż z jabłkiem

Piątek 14.01.2022

  • Śniadanie : płatki owsiane na mleku 2%, chleb pszenno-żytni z masłem pasztet drobiowy,                                                                                   ogórek zielony, chleb graham z masłem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata żurawinowa bez cukru, gruszka  
  • Obiad: zupa szpinakowa z ziemniakami (marchew, por, seler, pietruszka korzeń)
  • Drugie danie: paluszki rybne (dorsz), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka, kompot wiśniowy, pomarańcza
  • Podwieczorek: ciasto drożdżowe, mleko, jabłko

W /  w potrawach znajdują się substancje lub produkty powodujące alergie i reakcje nietolerancji tj. gluten, pszenica, żyto, jęczmień, owies, mleko i przetwory, jaja, ryby, seler, miód, orzechy.