Mamy dla Was propozycję zabawy plastycznej – lepienie baranka z masy solnej. Przepis na masę solną znajdziecie na samym dole strony. Z pewnością Wasz baranek będzie się pięknie prezentował w wielkanocnym koszyczku. Do zabawy zaproście też rodzica lub rodzeństwo. Życzymy udanej zabawy!
Przepis na masę solną
Przepis jest banalnie prosty… i to jest cudowne w przygotowaniu masy solnej. Składa się tylko z 3 składników: mąki pszennej, soli i wody. Mąkę i sól przygotowujemy w takiej samej ilości np.:
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka soli;
- ok. 0,5 szklanki wody.
Oczywiście do uzyskania większej ilości masy używamy wielokrotności mąki i soli np. 3 szklanki mąki + 3 szklanki soli + woda. Zacznijmy od tego, że do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy niewielką ilość wody. Mieszamy, rozgniatamy grudki, dodajemy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Ilość wody jest tu kluczowym czynnikiem i trzeba ją wlewać stopniowo. Ciasto wyjmujemy na stół lub stolnicę i ugniatamy, aż będzie gładkie (około 5 minut). Jeśli planujemy resztę masy solnej wykorzystać w innym terminie, pakujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika (np. pojemnika na kanapki).