Z wielką radością informujemy, że wewnątrzprzedszkolny konkurs fotograficzno-kulinarny „Przedszkolna książka kucharska” został rozstrzygnięty. Wszystkim małym kucharzom dziękujemy za nadesłanie zdjęć. Każdy wykazał się dużą pracowitością oraz pomysłowością. Jury postanowiło dać ex aequo: I miejsce Michał Cerfass oraz Mikołaj Mazur.
Gratulujemy 🙂
Inspiracją do naszego podwieczorku był przepis na andruty, który Michał znalazł w książce kucharskiej dla dzieci Cecylki Knedelek.
Jednak przepis na krem którym Michnio z tatą przekładali wafle, dała chłopakom prababcia Michałka, która była specjalistką od takich słodkości
Składniki:
– 1 opakowanie wafli andrutow duże arkusze
– 150 g masła
– 1 szklanka cukru
– ¾ szklanki mleka
– 2 ¼ szklanki mleka w proszku
– 3 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
1. Najpierw należy roztopów masło. Ciągle gotując dodać cukier oraz mleko (płynne). Gdy składniki zaczną się gotować, należy zestawić z palnika i odstawić do przestygnięcia.
2. Do przestudzonej masy trzeba dodać mleko w proszku oraz kakao. Dokładnie wymieszać.
3. Jednolitą masą przekłada się wafle, nie należy zbyt dużo masy, żeby nie wypływała
4. Posmarowane wafle nalezy przygnieść czymś ciężkim i pozostawić do zastygnięcia na około 3-4 godziny.
5. Wafle trzeba pokroić w zgrabne kwadraty i prostokąty. I zjadać.
Smacznego