Aktualności

Wyniki konkursu fotograficzno – kulinarnego „Przedszkolna książka kucharska”

kw. 25, 2022 | Aktualności

Z wielką radością informujemy, że wewnątrzprzedszkolny konkurs fotograficzno-kulinarny „Przedszkolna książka kucharska” został rozstrzygnięty. Wszystkim małym kucharzom dziękujemy za nadesłanie zdjęć. Każdy wykazał się dużą pracowitością oraz pomysłowością. Jury postanowiło dać ex aequo: I miejsce Michał Cerfass oraz Mikołaj Mazur.
Gratulujemy 🙂

Malinowa owsianka Składniki: – płatki owsiane błyskawiczne (2 łyżki) – maliny (3 łyżki mrożonych / garść świeżych) – jabłko (połowa) – avocado (ćwiartka) – jogurt naturalny (3 łyżki, może też być kokosowy) 1. Płatki płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy przez kilka minut, aż zrobi się „kleik”. 2. Mrożone maliny podgrzewamy w garnku. Nadmiar soku przelewamy do małej szklaneczki. 3. Połowę jabłka ścieramy na drobnej tarce. 4. Ćwiartkę avocado rozgniatamy widelcem. 5. W małej misce łączymy jabłka, maliny, i avocado z jogurtem. Owoce przesuwamy do jednego boku miski. Obok wlewamy płatki owsiane. Owsiankę po środku dekorujemy malinami 😊 Na koniec wszystko możemy polać sokiem z małej szklaneczki. * Maliny można zastąpić truskawkami czy jagodami. * Jeśli wolisz słodszą owsiankę możesz dodać kawałek pokrojonego w kostkę banana lub daktyla, miód lub syrop klonowy. Malinową owsiankę można przekształcić w malinowy koktajl, wystarczy wszystko zmiksować 😉 Smacznego!

 

 

Inspiracją do naszego podwieczorku był przepis na andruty, który Michał znalazł w książce kucharskiej dla dzieci Cecylki Knedelek.
Jednak przepis na krem którym Michnio z tatą przekładali wafle, dała chłopakom prababcia Michałka, która była specjalistką od takich słodkości 
Składniki:
– 1 opakowanie wafli andrutow duże arkusze 
– 150 g masła 
– 1 szklanka cukru
– ¾ szklanki mleka 
– 2 ¼ szklanki mleka w proszku 
– 3 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
1. Najpierw należy roztopów  masło. Ciągle gotując dodać cukier oraz mleko (płynne). Gdy składniki zaczną się gotować, należy  zestawić z palnika i odstawić do przestygnięcia.
2. Do przestudzonej masy trzeba dodać mleko w proszku oraz kakao. Dokładnie wymieszać.
3. Jednolitą masą przekłada się wafle, nie należy zbyt dużo masy, żeby nie wypływała 
4. Posmarowane wafle nalezy przygnieść czymś ciężkim i pozostawić do zastygnięcia na około 3-4 godziny. 
5. Wafle trzeba pokroić w zgrabne kwadraty i prostokąty. I zjadać.

Smacznego